Naziv kolegija: Germanistika u praksi

Izvođač/ica: izv. prof. dr. sc. Slađan Turković, izv. prof. dr. sc. Maja Anđel, doc. dr. sc. Mirela Landsman Vinković

ECTS bodovi: 2

Jezik: hrvatski

Trajanje: 1 semestar

Status: izborni

Oblik nastave: 15 sati predavanja + 30 sati stručne prakse

Uvjeti upisa: upisan 5. semestar prijediplomskog studija, položen kolegij Sintaksa suvremenog njemačkog jezika

Ciljevi: Studenti će kroz tematska predavanja upoznati ustanove, poduzeća i organizacije u kojima će provesti studentsku praksu te se pobliže upoznati s njihovim djelokrugom rada. U praktičnome dijelu studenti će odraditi stručnu praksu u ukupnom trajanju od 30 nastavnih sati za vrijeme koje će se uz nadzor njima dodijeljenih mentora pobliže upoznati s glavnim poslovima ustanove u kojoj provode stručnu praksu te će i sami sudjelovati u dijelu radnoga procesa. Po okončanju stručne prakse studenti će sastaviti dnevnik stručne prakse prema zadanom predlošku u kojem će zapisati vlastita zapažanja, primjedbe, sugestije, zaključke kao i kritički osvrt.

Uloga kolegija u ukupnom kurikulumu: Ovaj kolegij omogućit će studentima procjenu vlastitih interesa i kompetencija te pomoći u odabiru odgovarajućih područja za nastavak obrazovanja na diplomskoj razini studija germanistike

Korištene metode: predavanje, diskusija, stručni rad, dnevnik rada

Sadržaj: 1 – 4: Rad u odgojno-obrazovnim ustanovama, 5 – 8: Rad u prevoditeljstvu i prevoditeljskim uredima, 9 – 12: Rad u javnim ustanovama i gospodarskim subjektima, 13 – 15: Diskusija i osvrt na obavljenu stručnu praksu (završno predavanje na kraju semestra)

Literatura: Brinitzer, Michaela et al. (2018): DaF unterrichten. Basiswissen Didaktik Deutsch als Fremd- und Zweitsprache. Stuttgart: Ernst Klett Sprachen, Sombor Grucza, Fachsprachenlinguistik, Frankfurt a. Main, Berlin. 2012. Thorsten Roelcke, Fachsprachen, Berlin, 1999.

Studentske obveze i kontrola uspjeha: redovito pohađanje nastave i stručne prakse, izrada dnevnika rada i kritički osvrt na obavljenu stručnu praksu